e-Nieuwsbrief 13 juli 2009

Printer-friendly versionSend to friend

Een nieuwe website

Sinds enkele weken is de nieuwe Sagalassos-website online. Wie surft naar www.sagalassos.be zal zien dat er, in vergelijking met de vorige versie, heel wat nieuwigheden te ontdekken zijn. Voorlopig is deze nog hoofdzakelijk in het Engels maar intussen wordt er hard gewerkt aan de vertalingen.

De campagne gestart

Na een beperkte pre-campagne is de grote Sagalassos-campagne weer van start gegaan. In totaal zullen weer bijna 140 wetenschappers, arbeiders en ondersteunende medewerkers deelnemen aan Sagalassos 2009.
Wie de campagne wenst te volgen kan terecht op de website voor de laatste stand van zaken. Kijk daarvoor op onze nieuwe website onder menu "News ► Webreports ► 2009 campaign" of klik hier.
Daarnaast blijft ook de website van het Archaeological Institute of America, die de hele wereld bestrijkt, behouden: www.archaeology.org/interactive/sagalassos

Jaarboek

Het Jaarboek 2008 is bijna afgerond. Het exact 400 pagina's tellende volume zal, in tegenstelling tot de vroegere nieuwsbrieven, geen toelichting zijn van de laatste opgravingscampagne alleen, maar een stand van zaken geven van twee decennia onderzoek in Sagalassos en op haar territorium. Op dit moment worden de laatste drukproeven nagekeken zodat het spoedig ter beschikking zal zijn. De verzending is voor de week van 13 juli gepland.

Sagala-sun Group wint prijs van de Wereldbank

De wereldbank heeft een prijs ter waarde van 20.000 dollar uitgereikt aan een projectvoorstel van de Sagala-sun Group. Het project beoogt de jeugd van Ağlasun bewust te maken van de natuurlijke en culturele rijkdom van de regio en tevens het duurzaam gebruik hiervan te stimuleren. Lees meer op www.sagalassos.be.

Natuurwetenschappen en Archeologie

Twee professoren die verbonden zijn aan het CAS, nl. Prof. Patrick Degryse en Prof. Gert Verstraeten hebben, in samenwerking met hun collega's van de UGent, Prof. A. Ervynck en Prof. P. Vandenabeele, een boek uitgebracht over de bijdrage van de exacte wetenschappen aan de archeologie.

Het boek ‘Natuurwetenschappen en Archeologie’ brengt een overzicht van de werkwijzen binnen het ecologisch-archeologisch onderzoek en legt uit welke natuurwetenschappelijke analysemethoden tegenwoordig voorhanden zijn. Het werk wil belichten welke onderzoeksthema’s men door een natuurwetenschappelijke aanpak kan verkennen en tot welke inzichten dit kan leiden. Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Acco (www.uitgeverijacco.be).

Zomerse ontspanning: de blinde vlek

Sagalassos beroert niet alleen archeologen, ook schrijvers vinden de weg naar de antieke site. In "De Blinde Vlek" neemt misdaadauteur Jo Claes u mee naar Sagalassos waar tweeëndertig gouden munten plots verdwijnen. Laatstejaarsstudent Simen Paulus is de hoofdverdachte...
Meer info vindt u op de nieuwe website onder menu "Webshop ► De blinde vlek' of door hier te klikken.

Personalia

Semra Mägele

Op 19 mei heeft Semra Mägele met succes haar doctoraat verdedigd. Haar proefschrift, met als titel "Die Skulpturen von Sagalassos: Funktionen und Kontexte". Promotoren waren Prof. Waelkens en Prof. Von Hesberg van het Duits Archeologisch instituut te Rome.

Veerle Lauwers

Veerle Lauwers heeft het Sagalassos-project verlaten om een nieuwe uitdaging aan te gaan als intergemeentelijke archeoloog van de gemeenten Rotselaar, Holsbeek en Tielt-Winge. Veerle zal in de toekomst nog deelnemen aan de Sagalassos-campagnes als depot-verantwoordelijke en glas-expert.

Benoemingen

► Prof. Marc Waelkens is verkozen als "Corresponding Member of the Archaeological Institute of America".
► Prof. Patrick Degryse is opgenomen als "president-elect" van de Society for Archaeological Sciences (SAS).
► Prof. Jeroen Poblome is benoemd als lid van het wetenschappelijk comité van de "Sociedad de Estudios de la Ceramica Antigua en Hispania S.E.C.A.H."