e-Nieuwsbrief 2 februari 2011

Printer-friendly versionSend to friend

1. Prof. Marc Waelkens ontvangt prijs

Prof. Marc Waelkens ontvangt op 9 februari een ‘sukran belgesi’, een hoogstaande culturele prijs, in Turkije uit handen van de eerste Minister voor zijn bijdrage tot de archeologie.

2. Underground Revolution. Istanbul 8500 years

Het 'Istanbul Centre in Brussels' organiseert een overzichtelijke fototentoonstelling van de hoogtepunten van de recente opgravingen in Istanbul, naar aanleiding van zeer grootschalige metrowerken. Door de omvang van de werken was de archeologische uitdaging enorm. De resultaten zijn navenant en bieden een uniek venster op verschillende millennia van ontwikkeling van deze zeer boeiende historische plaats. Hoogtepunten zijn de ontdekking van een Neolithische nederzetting, het vinden van vele Byzantijnse scheepswrakken in de Haven van Theodosius en van ontelbare, zeer goed bewaarde voorwerpen. De tentoonstelling is uitstekend verzorgd en zeer bevattelijk.

Het 'Istanbul Centre in Brussels' is gehuisvest op de tweede verdieping van het kantoorgebouw aan de Kunstlaan 46, 1000 Brussel (www.istanbulcentre.eu). De tentoonstelling is elke werkdag te bezichtigen tussen 10 en 17u, of na afspraak, tot 31 maart 2011. Een Engelstalige catalogus is verkrijgbaar.

U kan de brochure van deze tentoonstelling hier downloaden.

Sagalassos met eigen stand op vakantiebeurs in Brussel
Vakantiesalon Brussel
Van donderdag 3 tot en met maandag 7 februari 2011
Alle dagen van 10u tot 18u
Brussels Expo, paleis 5, bij de stand van Turkije

3. Jaarlijkse Sagalassos-lezingen in maart

De Decaan van de Faculteit Letteren, de subfaculteit Archeologie, Kunstwetenschappen en Musicologie en de studentenvereniging Alfa van de KU Leuven nodigen u graag uit op de Sagalassos lezingen. 4 identieke lezingen worden gegeven door Prof. Ridder Marc Waelkens en Prof. Dr. Jeroen Poblome op deze data:

 • woensdag 2 maart om 20u in Aula Pieter de Somer te Leuven (Charles Debériotstraat 24),
 • dinsdag 8 maart om 20u in Aula Pieter de Somer te Leuven (Charles Debériotstraat 24),
 • donderdag 17 maart om 20u in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren,
 • donderdag 24 maart om 20u in Aula Pieter de Somer te Leuven (Charles Debériotstraat 24).

Let op: het auditorium in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren is reeds volzet, maar een tweede ruimte met projectie van de lezing wordt voorzien voor bijkomend 100 personen.

Toegang is gratis.

Reserveren is aanbevolen: www.sagalassos.be/lezing of telefonisch op het nummer 016/32.48.62

4. Vrienden van Sagalassos

Wie zijn de Vrienden van Sagalassos?

De Vrienden van Sagalassos delen onze passie voor deze bijzonder boeiende en uitzonderlijk goed bewaarde antieke stad in het zuidwesten van Turkije. Gedurende de afgelopen 20 jaar heeft het Sagalassos-project zich mogen verheugen op de interesse van vele duizenden Vrienden van Sagalassos, velen onder hen na een bezoek aan de site. Een aanzienlijk deel daarvan werd achteraf ‘vriend van Sagalassos’ door ons een bedrag van minstens 30 euro over te schrijven, waarvoor men vanwege de universiteit een fiscaal attest kreeg. Mensen die 38 euro of meer stortten werden ‘steunend vriend van Sagalassos’. De federale overheid heeft beslist dat vanaf 1 januari 2011 enkel vanaf een bedrag van 40 euro fiscale attesten mogen afgeleverd worden. Dit betekent dat iedereen die dat doet voortaan ook ‘steunend vriend’ wordt en als dusdanig zal behandeld worden. Wij hopen dat voor de meesten onder U de stap van 30 of 38 euro naar 40 euro niet als te groot wordt ervaren. In feite kan men iets meer dan de helft van dat bedrag van fiscus terugkrijgen.

Opgelet: vanaf dit jaar krijgt u een fiscaal attest voor 2011 voor giften vanaf 40 euro i.p.v. 30 euro.

Zonder deze steun van de ‘Vrienden van Sagalassos’ en onze sponsors zou onze huidige kennis van het antieke Sagalassos en haar territorium, en de conservatie/restauratie van de monumenten, die onlangs nog uitvoerig in ons ‘Jaarboek Sagalassos 2009’ besproken werd, onmogelijk zijn geweest.

Hoe wordt u Vriend van Sagalassos?

U wordt Vriend van Sagalassos door een storting op onderstaande rekening. Vanaf 40 euro wordt U, zoals wie vroeger 38 euro stortte, als ‘Steunend Vriend’ beschouwd en behandeld en krijgt u een fiscaal attest, dat voor meer dan de helft fiscaal aftrekbaar is.

BE09-432-0000011-57
KU Leuven
Krakenstraat 3
3000 Leuven
Structurele mededeling: +++400/0000/06608+++ SAGALASSOS

Indien u een grotere bijdrage overweegt, kan u sponsor worden van het Sagalassos-project. Dan wordt Uw naam of dat van Uw bedrijf ook in de sponsorlijst van onze Jaarboeken en op de site als dusdanig geafficheerd.

5. De meest gestelde vragen over Sagalassos

 • Waarom gingen mensen op deze berghellingen wonen?
 • Wie leefde hier en wanneer?
 • Waarvan leefde de bevolking van de stad?
 • Wanneer en waarom verliet de bevolking de stad?
 • Hoe en wanneer werd de site herontdekt?
 • Wie graaft hier op en hoe worden deze opgravingen gefinancierd?
 • Waar gaan de vondsten en beelden heen?
 • Wat betekent de naam Sagalassos en is er een verband met de naam Ağlasun?

De antwoorden kan u op onze website downloaden in verschillende talen: