e-Nieuwsbrief 23 april 2012

Printer-friendly versionSend to friend

Professor Waelkens ontvangt Romulusprijs

De Romevereniging S.P.Q.R. reikt elk jaar de Romulusprijs uit op 21 april (de officiële stichtingsdag van Rome). De Romulus is een trofee die wordt geschonken aan een persoon, organisatie of bedrijf, welke het voorbije jaar in Vlaanderen een opmerkelijke inspanning heeft gedaan voor de promotie van Rome, de Romeinse geschiedenis of Italië in het algemeen. Deze prestatie kan zich situeren in het culturele, gastronomische, literaire, toeristische of een ander milieu.

Professor Marc Waelkens heeft deze Romulusprijs ontvangen uit handen van Rector Mark Waer, voor de Sagalassos-tentoonstelling die hij naar België heeft gehaald en voor zijn vele jaren onverdroten werk en bezieling in Sagalassos.

S.P.Q.R., de Vlaamse vereniging van Romevrienden, met hoofdkwartier in Leuven, houdt zich bezig met alles wat met de Italiaanse stad Rome te maken heeft, zowel het huidige Rome als het Rome uit de oudheid. Website: www.spqr.be

Vorige laureaten en uitreikers van de Romulusprijs waren:

  • 2005: Carine Cuypers (auteur Magie van Rome, uitgereikt door burgemeester Louis Tobback)
  • 2006: Marleen Martens (archeologe Mithras-heiligdom Tienen, door Marc Vervenne, rector van de KU Leuven)
  • 2007: Buurtvereniging LETS (organisatoren Romeins weekend, door deken Dirk De Gendt)
  • 2008: Hugo Vanermen (rector San Giuliano en auteur van het boek Fiamminghi in Rome, door gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte)
  • 2009: Guido Cuyt (voorzitter Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie en auteur), door Sagalassos-bezieler prof. Marc Waelkens
  • 2010: Bernard Van Daele (archeoloog, auteur en educatief Romeins soldaat in talrijke Vlaamse scholen, uitgereikt door Rome-kenner Bart De Wever)
  • 2011: Herman Cole (auteur, theatermaker, reisleider), uitgereikt door schepen van cultuur, Denise Vandevoort.

Sagalassos, City of dreams

De unieke tentoonstelling "Sagalassos, city of dreams" loopt nog tot 17 juni 2012 in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. De kaap van 100.000 bezoekers zal dan overschreden zijn!