2015 = een boeiend en druk jaar!

Printer-friendly versionSend to friend

Beste Vrienden van Sagalassos,

2015 is een boeiend en druk jaar geweest voor Sagalassos. Zo zijn we drie maal op campagne geweest, in het voor- en najaar en tijdens de zomer zelfs voor drie maanden. Voor het einde van het jaar dient Johan Claeys zijn doctoraat over de Oostelijke Voorstad van Sagalassos officieel in, en zijn de nieuwe doctoraten van Sam Cleymans over de bevolkingsgeschiedenis en welzijn in de stad en van Dries Daems over de oorsprong van de stad voorspoedig van start gegaan. Daarnaast lopen er nog doctoraten over Sagalassos bij geologie, fysische geografie, sociale geografie, ecologie, ruimtelijke planning en numismatiek. Bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek hebben we een nieuw Onderzoeksproject en Krediet aan Navorsers toegekend gekregen. We zijn de blijde archeologische boodschap gaan verkondigen tijdens lezingen in Keulen, Cambridge, Erzurum, Cadiz, Göttingen, Mainz, Brussel en Lyon, en hebben voor het eerst ook een internationaal congres georganiseerd in Sagalassos zelf.

Tijdens de zomer hebben we de eerste werkelijke steun mogen ontvangen vanwege de Turkse Sagalassos Foundation, waarmee we zeer dringende conservatiewerken aan het Macellum hebben kunnen uitvoeren. Na zeer lange en grondige onderhandelingen zijn we in het voorjaar ook erkend geweest door het vermaarde Amerikaanse Global Heritage Fund (globalheritagefund.org). Naast steun stellen ze ook hun netwerk van expertise ter beschikking en worden bijvoorbeeld de weersomstandigheden die onze thermen zichtbaar verweren nu dagelijks opgevolgd zodat hun ingenieurs, documentatie-specialisten en conservatoren ons team kunnen komen versterken. Afgelopen zomer is immers bij ons uitgebreid geofysisch onderzoek gebleken dat het gebouw niet alleen op bepaalde punten structureel zwaar beschadigd is, maar als een spons alle water blijft vasthouden waardoor dragende delen te zwaar belast worden. Onze thermen zitten dus vol met water, alleen op de verkeerde plaatsen.

Het Sagalassos Project wil blijven nieuwe impulsen geven aan de werking van de Vrienden van Sagalassos. Zo zijn de lezingen in Leuven vervangen door thema-avonden waarbij we voorlopig al Tongeren, Haacht, Affligem en Burdur konden aandoen, maar feitelijk alle Vlaamse provincies willen bereiken. Omdat dit blijkbaar toch iets moeilijker van de grond komt dan initieel verwacht, werken we nu aan een samenwerkingsakkoord met het Davidsfonds. Op hun vraag gaan we in 2016 zelf een cultuurreis begeleiden, en bekijken we de mogelijkheid om een jongerenkamp te organiseren. Tijdens het afgelopen zomerseizoen hebben we terug gratis onze eigen gidsen ter beschikking gesteld, en kan u nu ook comfortabel verblijven in de Sagalassos Lodge (www.sagalassoslodge.com), of bij gastgezinnen in het dorp Ağlasun. De troeven van de mooie natuurlijke omgeving en de mogelijkheden tot sporten worden volop uitgebouwd, nu ook met wandelen, mountain-biken, trekking en skieën bijvoorbeeld. Vanuit de opgravingscampagne sturen we geregeld e-nieuwsbrieven zodat u ons reilen en zeilen van heel dichtbij kan volgen, en we zijn ook actief op Facebook (www.facebook.com/sagalassosproject). Enkel en alleen voor de Vrienden van Sagalassos brengen we ons Jaarverslag uit. De reacties op de afgelopen editie over het leven van elke dag in Sagalassos waren hartverwarmend, en het nieuwe jaarverslag over ons nieuw onderzoek naar de Hellenistische periode zal in januari 2016 in uw bus vallen. Met uitgeverij Lannoo bereiden we een kinderboek voor waarin Sagalassos centraal staat, en uitgeverij Peeters geeft binnenkort een boek uit waarin het verhaal van de site gevat wordt in 50 objecten. De prachtige foto’s van dit boek zijn al klaar. Ik hoop in de eindejaarsperiode de rust te vinden om de teksten te schrijven. Ondertussen is onze eerste artist-in-residence, juweelontwerpster Barbara Debruyn, de laatste hand aan het leggen aan haar ontwerpen. In het voorjaar brengen we haar eerste collectie uit, geïnspireerd op het rijke verleden van de stad en streek, en daar zal u zeker van horen.

U merkt het: meer dan ooit zijn we overtuigd van onze blijde boodschap. Niet alleen op wetenschappelijk vlak blijft de archeologische site van Sagalassos een werkelijke goudmijn voor meer dan 10 verschillende disciplines, en dat blijft ons verbazen, zelfs na meer dan één generatie onderzoek. Maar het project wil ook meer doen dan alleen wetenschap, en dus is onze publiekswerking van heel groot belang. Er wordt al eens gezegd dat we voedsel zijn voor de ziel, en dat doet deugd voor u en ons.
Mag ik u daarom vriendelijk vragen de Vrienden van Sagalassos te blijven steunen? Natuurlijk zijn rode neuzen en de warmste week van zeer groot belang, en die steunen we zelf ook, maar zoals de premier van Italië, Matteo Renzi, onlangs aangaf mag in onze soms wrange wereld het belang van cultuur niet vergeten worden, als bouwsteen van wie we zijn. Elke euro voor bestrijding van terreur in Italië wordt gekoppeld aan investeringen in cultuur, en onze Italiaanse archeologie collegae laten weten dat het hem menens is. Het Sagalassos Project en de Vrienden van Sagalassos zijn trots ook veel te geven om die bouwstenen, al meer dan een generatie lang.

Met dank voor uw steun en blijvende interesse in ons project,

Prof. Jeroen Poblome